baseman.dk

 
  menu   WebButikker   tilbage
         

Indhold:

Bøger
Elektronik
Musik
Film
Medier
Tøj
Mad
Sikkerhed
 
Her finder du en liste over nogle af de bedste webbutikker. Alle omtalte butikker er blevet afprøvet og kun de gode oplevelser er at finde her.
Butikker der giver ordentlige beskrivelser af varerne, der leverer som lovet - og som skriver hvis der alligevel sker uforudsete ting.

Da det kun er testede butikker som kommer med på listen, vil der naturligvis være mange butikker på nettet som er rigtig gode, selv om de ikke findes på denne liste.

Hvis intet andet er nævnt, er sproget dansk i butikken. Desuden er det nævnt, hvis der er risiko for toldafgifter, hvilket er tilfældet for butikker udenfor EU.

I bunden af siden er skrevet lidt om sikkerhed ved nethandel.

Bøger

Amazon (engelsk)
Når man snakker om bogkøb på nettet, er Amazon svær at komme udenom. Ud over et kæmpeudvalg af (hovedsagelig engelsksproget) litteratur, findes også mange andre ting som kan puttes i indkøbskurven.
Her linkes til den britiske version af butikken. Der findes også blandt andet en endnu mere omfattende butik i USA. Men køber du ind dér, risikerer du længere leveringstid og at skulle betale told. Hvis du kan læse tysk, er en anden mulighed at vælge butikken i Tyskland.

Libris
Dette er forlaget bag de billige hæfter om IT, selvudvikling og meget andet. Hvis du kan finde det ønskede hæfte i en af dine lokale butikker, kan du spare fragten. Men kun i netbutikken finde du det fulde udvalg.

Bogpriser
Webside med prissammenligning på bøger. Søgefunktionen viser ikke kun vej til de bedste priser, men er også fin når der skal søges efter bestemte titler eller forfattere uden du på forhånd har alle oplysninger.Elektronik

Mackabler
Intet elektronik er bedre end de kabler der forbinder det. Mackabler er et godt sted at kigge efter kvalitetskabler.

Elgiganten
Stort udvalg indenfor elektronik og underholdning. På nogle ting - blandet andet film - kan der være gratis levering. Det er også muligt at reservere ting til efterfølgende afhentning i en af deres butikker.

Batterier
Nem og hurtig bestilling af batterier. Ud over de almindelige typer, omfatter sortimentet specielle batterier til kameraer, telefoner og bærbare computere. Gratis og hurtig levering.

Batterinet
En anden side med batterier. Stort udvalg af både almindelige og mere specielle batterier. Levering er hurtig, og købes for mere end 50 kr. er den også gratis.

avXperten
Hvis du mangler et kabel eller stik til computeren, telefonen eller stereoanlægget, så er det her et godt sted at besøge! Udvalget er rigtig stort og priserne er i orden.

EDBpriser
Er man ude efter den billigst mulige vare indenfor elektronik, så er EDBpriser et besøg værd. Hvis support er mindst lige så vigtig som prisen, så kan det svare sig ikke blot ukritisk at vælge den billigste butik på listen.Musik (CD)

Udvalget af pladebutikker på nettet er ikke voldsomt stort på den danske del af internet. De fysiske butikker har selvfølgelig ofte en webbutik, og blandt andet web-boghandlere har ofte også musik i sortimentet. Men i forhold til de mange video-butikker på nettet, er rene plade-butikker en sjældenhed.

CDON
Butikken er egentlig svensk, men det hele er skrevet på dansk, og sikkerheden er som i en dansk butik.
Musikken drukner lidt i alle de andre ting som CDon tilbyder. Men den er der, og udvalget er ganske pænt.

Amazon (engelsk)
Her skal du ikke regne med de laveste priser, især på grund af portoudgifter! Men Amazon har et kæmpestort udvalg, så hvis du søger en sjælden udgivelse, kan du sagtens være heldig at finde den dér - og så betyder prisen måske mindre.

Se desuden listen med filmbutikker herunder. De kan også have musik i sortimentet.Film (DVD og Blu-ray)

Dvdoo
Stort udvalg af DVD- og Blu-ray-film. Når fragten regnes med, vil prisen ofte være som i de fysiske butikker, men der er også rigtig mange film på tilbud, som alligevel kan gøre det til en god handel.
Hurtig levering.

Gucca
Stort udvalg af DVD- og Blu-ray-film. Ligner meget Dvdoo i opbygning og sortiment (der er vist tale om samme firma som står bag begge). Der kan dog opleves mindre forskelle, så begge butikker er et besøg værd.

CDON
Rigtig stort udvalg af film og ofte til attraktive priser. Sproget er dansk, men da butikken er svensk baseret, ses også en del film med svensk cover - men oftest med mulighed for danske undertekster. Dette vil stå i beskrivelsen.

Moviezoo
Her kan der være mulighed for gode tilbud på film. Der er mulighed for at melde sig til en kundeklub som giver ekstra rabat, men da man skal betale for medlemskab, skal der handles en del for at gøre det til en god forretning.

DVDpriser
Prissammenligningsside som kan hjælpe med at finde den ønskede film billigst muligt. Tjenesten dækker dog ikke alle butikker, så det kan stadig være et forsøg værd at besøge butikker som typisk har gode priser, såsom dem der er nævnt ovenfor. Måske er filmen billigere dér, selv om dette ikke er nævnt på DVDpriser.

Amazon (engelsk)
Også indenfor film kan Amazon fremvise et stort udvalg. Når fragten lægges til, kan filmene ofte findes billigere andre steder. Men dette er stedet at besøge, når der skal søges efter mere sjældne ting.
Film vil ofte være uden danske undertekster, og det er ikke altid dette kan ses af beskrivelsen.CD/DVD-medier

Selv hvis du vil gemme dine billeder og dokumenter på en CD eller DVD, skal du betale afgift til musikindustrien, når du køber disse skiver i Danmark. I udenlandske butikker slipper du for dette.

Billigmedien (dansk sprog, men tysk butik)
Meget overskuelig butik, blandt andet på grund af et relativt begrænset udvalg. Men med rimelig hurtig levering.

Nierle (dansk sprog, men tysk butik)
Virkelig stort udvalg, hvilket kan gøre besøget temmelig forvirrende, hvis man ikke på forhånd har en idé om, hvad man har brug for. Forsendelse og leveringstid kan godt virke høj, men det lave prisniveau i butikken kan alligevel gøre at man vælger at handle der.Tøj

Fysiske tøjbutikker har tit også en webbutik.
Desuden findes butikker som tilbyder tøj der ligger en del under listeprisen:

StylepitMad og drikke

Nemlig.com
Supermarked på internettet, med fødevarer og husholdningsartikler. Leverer til en stor del af Danmark - og man kan vælge levering indenfor meget korte tidsrum, så man ikke er tvunget til at sidde hjemme og vente i halve eller hele dage. Priserne er rimelige.

Vinguide.net
Dette er ikke en butik, men en vejviser til interessant vin.

  ... Nye butikker kan komme med på listen efterhånden!Sikkerhed ved internethandel

Det er ikke mere usikkert at handle på internet end i den virkelige verden. Men det kræver selvfølgelig at man - som altid - tænker sig om.
Handel på internet er ligesom enhver anden form for postordresalg. Forskellen er især, at det på Nettet er nogenlunde lige let at handle i danske og udenlandske butikker. Sikkerheden afhænger af betalingsmetoden.

Kreditkort  
Kreditkort er f.eks. MasterCard og EuroCard, hvor der går et stykke tid fra varen købes, til der trækkes penge på kortet. En af de store fordele ved det er, at pengene oftest først bliver trukket på kontoen efter at varen er leveret, hvilket måske kan føles mere trygt, når man køber varer med lang leveringstid. Hvis pengene bliver trukket på kontoen, uden at varen bliver leveret, kan du få pengene ført tilbage på kontoen ved henvendelse til dit pengeinstitut. 
Du kan selv gøre meget for at undgå problemer. Sørg så vidt muligt for kun at handle på "sikrede" sider (de kendes ofte på at der står "https://" i adressefeltet). Husk: du må aldrig udlevere pinkoden til dit kort! Der er kun én person i hele verden, der skal bruge den til noget, og det er dig selv!
Ifølge dansk lov er der en indsigelsesfrist på 13 måneder. Mange pengeinstitutter sætter dog en grænse ved 60 dage.
Uanset hvad: Lad være med at vente hverken 2 eller 13 måneder. Tjek regelmæssigt kontoudtog og sørg for at melde eventuelt misbrug af kortet hurtigst muligt til din bank, for at undgå for mange problemer.

Dankort / Visa 
I modsætning til kreditkort, trækkes pengene fra kontoen nogenlunde samtidig med at varen købes (med mindre internet-butikken venter til varen bliver afsendt). I forbindelse med fjernsalg (herunder handel over internettet) er sikkerheden næsten som ved køb med kreditkort, hvor du er garanteret at få pengene tilbage, hvis du ikke modtager varen der er betalt for. Visa-delen giver (ligesom kreditkort) en udvidet beskyttelse i forhold til Dankort, hvor du f.eks. med Visa også er dækket efter modtagelse af en vare - f.eks. flybilletter til et selskab som efterfølgende går konkurs. Som med kreditkort, må du aldrig udlevere pinkoden til nogen.

Forudbetaling (bankoverførsel)  
Det kan måske virke som en sikker løsning at få banken til at føre pengene direkte til modtagerens konto. Problemet ved denne løsning, som for alle former for forudbetaling er, at når pengene er betalt, er resten af handlen en sag mellem dig og forretningen. Hvis butikken f.eks. går konkurs inden du får varen, så kan du godt regne pengene for tabt!

PayPal, eWire m.m.
Betaling via tjenester som f.eks. PayPal og eWire foregår med kreditkort, og bør derfor have den samme sikkerhed som kreditkort-betaling. Da købet formidles af en anden part end webbutikken, vil det dog kunne give problemer, hvis handlen ikke bliver til noget efter der er betalt og pengene ønskes refunderet. Både Paypal og eWire giver dog en vis garanti mod betaling for varer som ikke dukker op, og løsningen er stadig at foretrække fremfor at forudbetale - især hvis pengene skal sendes til udlandet, da det ikke blot er usikkert, men ofte også dyrere.

Efterkrav (betaling ved modtagelsen)  
Der er både godt og dårligt at sige om denne form for betaling. Det gode ved løsningen er, at du er sikker på at modtage en vare, før du betaler. Samtidig er butikken sikret mod dårlige betalere. Problemet er, at du kun er sikker på at modtage "en vare". Hvis det viser sig at varen er forkert eller defekt, er det op til forretningens hæderlighed, om du får en anden vare eller pengene retur.

Girokort (vedlagt regning)  
Med denne løsning, får du typisk et stykke tid fra varen er modtaget, til du skal betale for den. Denne løsning er naturligvis ganske sikker, og så længe du sørger for at gemme kvitteringen på det betalte beløb, så er risikoen for at tabe penge begrænset. Denne mulighed vil ofte være dyrere end betaling med kort og ses sjældent som en valgmulighed ved internethandel.

 

Returret

Som nævnt tidligere, er handel på Internet lige som enhver anden form for postordresalg. Dette indebærer automatisk en vis sikkerhed for kunden. F.eks. er det et krav, at man har returret på en vare købt i et EU-land, hvis man af en eller anden grund ikke vil beholde den. Dette skal ske indenfor få dage.

Ved handel på Nettet er det nogenlunde lige let at handle i Danmark, som i andre lande. Man skal bare gøre sig klart, at reglen for postordresalg ikke nødvendigvis er ret meget værd, når man handler udenfor landets grænser. De fleste større, seriøse forretninger (også udenfor EU) har en returret, som tit kan være bedre end den lovmæssigt sikrede. Det kan imidlertid være både dyrt og besværligt at skulle returnere en vare til udlandet.

Regler for internethandel indenfor EU er blevet ensrettet juni 2014, så du blandt andet har de samme rettigheder med hensyn til returnering af varer, uanset om du handler i en dansk eller spansk netbutik. Indenfor EU må man som kunde sende en lettere brugt vare retur, men kan så ikke forvente at få alle pengene igen. Kunden bærer ansvaret for varen under forsendelse til butikken. Dette er grundlæggende rettigheder; de enkelte butikker kan naturligvis give kunder en bedre (men ikke ringere) service.

Har du brug for at vide mere om internethandel i andre lande i EU, kan Forbruger Europas webside være et besøg værd. Her kan du også finde oplysninger om hvad du skal gøre, hvis du har fået problemer med en handel i et andet EU-land.

 

Bare rolig

Hvis du er kommet mere i tvivl om sikkerheden ved køb og betaling på Nettet, så er der faktisk ingen grund til det. Problemerne der er omtalt herover gælder også i den virkelige verden. Køber du en vare i den lokale butik, kan du også være udsat for at dit betalingskort bliver afluret og senere misbrugt, ligesom du kan have problemer med at få pengene retur, hvis der senere viser sig at være problemer med varen.   
    © baseman.dk